Министерството на труда и социалната политика отговори с публична позиция, разпратена

...
Министерството на труда и социалната политика отговори с публична позиция, разпратена
Коментари Харесай

Не за по-малко, а за повече хора ще има помощи за зимата, уверяват социалните

Министерството на труда и обществената политика отговори с обществена позиция, разпратена и до медиите, на мнение на омбудсмана Диана Ковачева за плана за промени в Наредбата за разпределяне на целева помощ за отопление.

Според Ковачева системата на общественото подкрепяне има незабавна потребност от метаморфоза, която да докара до по-ефективно потребление на обществените средства. Изразява и терзание, че в плана за Наредба не са изведени категорично други категории уязвими жители, които са част от настоящата редакция на Наредба № РД-07-5 от 2008 година - като възрастните и хората с увреждания. По думите й не излиза наяве дали правоимащите групи лица, посочени в точки от 15 до 17, резервират правата си и в новия план.

Днес от МТСП дават отговор, че всъщност новите разпореждания подсигуряват, че по-голям брой хора и фамилии ще бъдат подкрепени от страната, с цел да обезпечат отоплението си през идващия зимен сезон. При препоръчаната настройка на целевите групи и граници за достъп се чака с програмата за целево енергийно подкрепяне МТСП да поддържа над 327 000 хора и фамилии. Целта на препоръчаното уедряване на рисковите групи е да не се допусне отпадане от подкрепяне и ощетяване на хора, които се нуждаят от поддръжка. По този метод ще бъдат обезпечени правата на хората с увреждания и възрастните хора и те няма да отпаднат от подкрепяне, каквото безпокойствие показва омбудсманът Диана Ковачева.

Предложените в плана на наредбата по-високи стойности на диференцирания приход за отопление ще улеснят достъпа до подпомагане за възрастните и хората с увреждания. Те ще продължат да бъдат измежду предпочитаните получатели на целева помощ за отопление, както досега. 

Освен това от МТСП декларират, че в допълнение, със заповед на министъра на труда и обществената политика, ще бъде избран коригиращ коефициент на размера на пенсиите, с цел да не се допусне отпадане от подкрепяне на възрастни хора поради нарастването на техните приходи.

Кандидатстването за помощи за отопление за идния зимен сезон 2023/2024 година ще стартира на 1 юли и ще продължи до 31 октомври.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР